EN

Vila v Novém Šaldorfu

Novostavba vily je umístěna na svažitém pozemku nacházejícím se ve vnitřní (zahradní) části mezi pozemky stávajících rodinných domů starší i nové zástavby různorodého charakteru. Nevýhodou pozemku je sklon svahu na sever, výhodou naopak klidná poloha a výhledy směrem na centrum Znojma a do údolí Dyje. Tyto výhledy uchvátily investora domu natolik, že se staly hlavním bodem zadání. K domu vede pouze úzká příjezdová cesta. Na její úrovni je také úroveň hlavního obytného podlaží. Dům má inverzní dispozici – v horním podlaží je garáž, vstup, velkorysý obytný prostor a oddělené část ložnice. Ve spodním podlaží jsou pokoje členů rodiny a velkorysá terasa ve vazbě na zahradu, krytá konzolou horní stavby. Podlaží jsou bezbariérově spojena výtahem. Dokonalý výhled na Znojmo je zajištěn panoramatickým zasklením s elektricky posuvnými portály a skleněným bezrámovým zábradlím. Jednoduchý objem stavby je obložen větranou fasádou z vláknobetonových pásků. Portál obrazovky výhledu na konci výrazné konzoly je zdůrazněn obkladem z tlustého cortenového plechu.

Realizace 2021